All Brand Bordeaux

 

VÅR UPPFATTNING

 

 

Några rader om våran uppfattning av Dogue De Bordeaux!

Dogue De Bordeaux är absolut ingen "soffpotatis"
Rasen har gamla jaktanor i sig, dom har ett utmärkt spårsinne och är roliga att jobba med.

Man ska vara väl medveten om att dom har ett stort viltintresse och jakt i sig.

 

 

Personspår är en av bordeauxens mest intressanta spår situationer. Dom är otroligt noggranna och är duktiga på att påvisa spårapporterna. Jag känner en enorm glädje när jag kör personspår med mina då dom är betydligt noggrannare än när dom viltspårar.

 

Tävlingslydnad är riktigt kul att köra, givetvis så varierar det mellan individerna.Man måste besitta lugn och tålamod Viktigt är att vara tydlig och ärlig när du tränar oavsett ras.


Vattenapportering är inte bara för retrievers, det är nog en aktivitet som kan tänkas passa de flesta Bordeauxer med tanke på att de flesta älskar vatten. Tyvärr får vi inte tävla officiellt i vattenräddning annars hade vi även tävlat i det.

 

Weight pulling är en fysiskt rolig aktivitet där hunden får arbeta  med sina  muskler och styrka. Viktigt att tänka på här är att INTE börja med hunden före ett års ålder.

 

Det finns massvis mer att göra med sin Bordeaux än bara utställning, men det är väldigt kul det med och väldigt tröttsamt för hunden med alla intryck och dofter med mycket stress och nerver med.

Kom ihåg att förbereda din hund inför utställning! Gå på ringträning så din hund vet och förstår vad du förväntar dig av den.

 

De 3 absolut roligaste aktiviteterna som passat mig och mina Bordeauxer bäst, det är nog viltspår, personsök och uppletande.


Dogue De Bordeaux passar de flesta hundägaren om man inte vill nå elit nivå i e x lydnad,Ipo mm men jag hade njutit om någon antog utmaningen.

Den passar till den något mer stillsamma hundägaren men dock så behöver den MYCKET motion som alla andra raser.

Jag sa i början att dom inte är  "soffpotatisar" vilket de inte är så som många kanske tror och uppfattar dom som. Men de ligger gärna utsträckta i soffan eller i sängen.

Inomhus är de lugna och stillsamma så visst är de lite sofftiga.

åtta tips inför träning:

Tydlighet-Det ska vara lätt att göra rätt

Ha en plan-Om det blir fel gör om gör rätt

Belöning-Glöm inte att klappa,krama  och ta på hunden

Glädje-Ha kul! Det går inte att lura en hund med konstgjord glädje

Godis,Leksak-är ett måste vid inlärning

Träning-Börjar hemma i soffan,tänk till innan

Huvudbild-Tydlig bild av det färdiga momentet,planera vägen dit

Vetskap-En hund kan aldrig göra fel.

 

Under uppväxten ska den hållas slimmad välj ett känt stort fodermärke för storväxta raser ex, Eukanuba,Hill's eller Royal den ska INTE motioneras.(Gå milen,fystränas eller hoppa efter saker man håller upp i luften ej heller kasta pinnar)

Som valp/unghund är det viktigt att de inte bara får "rusa" av sig och leka vilda lekar med andra större eller likasinnade hundar.

Skritt är viktigt för valpen, Den är tvungen att lyfta varje ben för sig och tvingas då automatiskt att använda rätt bärande grundmuskulatur.

Godisträd är bra för valpen då får den sträcka på sig ,stå på bakbenen och balansera.


Det finns många små muskler som sitter nära kroppens alla leder  och som ska hjälpa till att hålla ben och rygg stadiga när hunden rör sig.

Dessa muskler kallas för "posturala"muskulaturen.

Det betyder att de är viktiga för kroppshållningen och den stadga som alla individer behöver ha för att skelettet ska bära sig i en grundform när den står upp. Om dessa muskler inte får rätt stimulans kan valpen stanna i sin valprultighet lite för länge och i sämsta fall kan den börja hänga över för mycket på ledband och senor.

Det finns också en risk att den helt enkelt tar sig runt sina posturala muskler genom att hela tiden hålla hög fart, studsa och springa. Får den hållas med detta rörelsesätt lär den  sig att använda några få starka muskler i framförallt bakbenens lårmuskulatur, samtidigt som den får utrymme för att fuska bort den bärande grunden i sina höft-,rygg-och armbågsmuskler. En hund med dålig hållning blir lite extra krum över ryggen. Den drar ofta ihop haserna mot varandra och ställer också baktassarna lite för långt fram in under kroppen.

Valpen kan också hänga över på fronten och då hamnar armbågarna för långt in under bröstkorgen, så att hela vikten hänger på skulderbladen istället för att bäras upp av muskler. Man kan säga att en hund med god hållning har en lätt välvd rygglinje och står med ett ben i varje hörn. Den ska ha lätt för att hålla upp huvudet så att den kan se sig omkring.  Den ska inte ge intryck av att hänga varken för mycket över fronten eller bakdelen.

Det finns ingen hund som alltid ställer sig helt korrekt. Det man tittar efter på valpar är om dom gör det över huvud taget.

Står de med hängig hållning hela tiden bör man hjälpa till med både skritt och stadgeträning redan från början. Står de bra och rör sig rätt gör man inte så stor affär av det mer än att man håller ett öga på att allt fortsätter att se bra ut.

Dogue De Bordeaux är en dysplastisk ras men har ytterst sällan ont av sina " dåliga" höfter däremot armbågar knän och rygg.

Vi är inte rädda för att använda en hund i avel med anmärkning på sina armbågar eller höfter OM den inte påvisar kliniska besvär då skulle vi inte använda en som är röntgad med ua om den påvisar hälta.

Vi tittar på linjerna bakom individen och deras livslängder och hälsan så långt det är möjligt.

 

 

 FB_IMG_1485118357324

 David i Kanada med våran Natasha & Country Road Apache