All Brand Bordeaux

 

Allergi

Man räknar med att ungefär 10 procent av Sveriges hundar lider av någon form av allergi. 

Den allra vanligaste formen hos hundar är allergi mot dammkvalster. Precis som för människor är det viktigt att upptäcka eventuella allergier tidigt för att kunna påbörja behandling då allergier kan vara mycket besvärligt för hunden.

Atopi är allergi mot ämnen som finns i omgivningen och Agria rapporterar att man i studier kan se en ökning av just den allergiformen hos skandinaviska hundar. 80 procent av hundarna har allergi mot ämnet dammkvalster och det är vanligt att hunden även har någon form av reaktion mot födoämnen.

Allergi hos hundar visar sig vanligen när hunden är mellan ett halvt och tre år gammal. Många av de symtom som hundar med allergi uppvisar känns igen från de symtom människor får.

 • Rinnande ögon
 • Klåda
 • Bitande/slickande på tassen
 • Kliande (framförallt i öron, tassar, ljumskar, armhålor, ansikte och stjärt)
 • Öronbekymmer (vanlig tidig symtom)

  Veterinär Kerstin Bergvall är hudspecialist på Sveriges Lantbruksuniversitet och säger till Agria att man skräddarsyr behandlingen efter varje enskild hund. 

  Några av behandlingsmetoderna är kosttillskott i form av omega-3 och omega-6 som kan hjälpa hundens skyddsbarriärer. I andra fall behöver man behandla med antihistamin eller vaccinera hunden. För en del hundar kan det räcka med bara kosttillskott och en dusch. 

  Anledningen till att en dusch kan hjälpa är att hundar, till skillnad från människor, även tar upp allergenerna genom huden.

  Raser som oftast drabbas av allergi
  1. Bullterrier

  2. Boxer
  3. West highland white terrier

 • 4. Welsh terrier

  5. Staffordshire bullterrier

  6. American staffordshire terrier

  7. Rhodesian ridge back

  8. Jack russel

  9. Wachtelhund

  10. Schäfer