All Brand Bordeaux

 

SVAMP- OCH JÄSTSVAMPINFEKTION

FÅ GREPP OM MALASSEZIA

VAD SKA JAG GÖRA?

Malassezia är namnet på en sorts jästsvamp som finns på huden och i öronen hos hundar och är en vanlig orsak till hudproblem hos hund.

 

ORSAKER

Malassezia-dermatit, även kallad jäst- eller svampdermatit, orsakas av en sorts jästsvamp som finns på huden och i öronen på hundar.

Om svampen får utrymme att växa till kan den ge upphov till en inflammation i huden, dermatit.

Bakomliggande sjukdom, som parasitangrepp, en hormonell sjukdom eller allergier mot loppor eller födoämnen bereder ofta väg för svamptillväxten. Hundar med allergier eller fet/flagnande hud verkar vara särskilt benägna att få överväxt av jästsvamp.

TECKEN

En överväxt av jästsvamp orsakar hudirritation, hårförlust, rodnad, fet, illaluktande hud och drabbade hudpartier mörknar (hyperpigmentering).

I kroniska fall blir huden dessutom tjockare. Armhålor, halsbasen, öron, tassar och klobäddar är ofta drabbade. Vid en kronisk infektion kan hårstråna färgas röda. Detta är ganska vanligt mellan tårna eller runt munnen.

En del hundraser är mer benägna att drabbas av Malassezia-dermatit, bland andra pudel, basset och west highland white terrier. 

 

6 TIPS FÖR ATT FÅ GREPP OM MALASSEZIA

Målen med de stödjande omsorgerna är att desinfektera huden för att hjälpa till att lindra irritationen och återställa den naturliga mikrofloran.

 

  1. Rådgör med din veterinär för att identifiera problemet och behandla eventuella bakomliggande tillstånd. Åtgärderna beror på diagnosen.
  2. Använd DOUXO® Pyo för att begränsa besvären, rengöra och lugna huden samt upprätthålla hudens naturliga ekosystem.
  3. Putsa och borsta din hund regelbundet och gör rent hudveck, öron och mellan tårna.
  4. Håll din hund fri från parasiter. Behandla den regelbundet mot loppor, fästingar och mask.
  5. Ge din hund en välbalanserad, högkvalitativ kost. Ge tillskott av essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler om din veterinär rekommenderar det.
  6. Boka regelbundna kontrollbesök hos din veterinär för att hålla hundens hudbesvär under uppsikt. Du kan också skicka veterinären bilder på hundens hud för att visa hur det utvecklar sig.