All Brand Bordeaux

 

NY BOK
CLIVE WYNNE , professor i djurpsykologi har i sin forskning undersökt vad som gör banden mellan just hund och människa  så speciella i sin bok  HUNDENS KÄRLEK (Natur & Kultur)

5A5FF288-E75C-4296-A5CF-9C3B36523C83_1_201_a

Clive Wynne hade i många år studerat duvor, vargar och råttor när han av en händelse åkte till ett djurhem och där kände att han blev "utvald" av en liten skygg och ömklig varelse som bara skrek " ta med mig hem"
Efter bara några veckor i sitt nya hem förvandlades den lilla kraken till en glad  och kärleksfull personlighet som fick namnet  Xephos.
Men Clive Wynne var ju nu inte bara husse utan även vetenskapsman och han skriver
- föreställningen att hundar hade  förmåga till kärlek- eller någon känsla överhuvudtaget var på den här tiden en helt orimlig tanke i forskarvärlden- det låg helt utanför det vetenskapliga resonemanget.
Lilla Xephos ledde till att husse Clive helt övergav forskningen på duvor, råttor och de andra djuren och uteslutande började försöka förstå det magiska bandet mellan hundar och människor.
-Vad är det som gör att att en hund kan visa sån hängivenhet för en varelse av en helt annan art än sin egen. Hur tänker och känner hundar egentligen?
Clive Wynne börjar med att skrota tesen att hundar är intelligenta.
- En duva kan avgöra  på en bild om det är ett träd , en människa eller eller en soffa och en delfin kan kan förstå grammatik- det kan inte en hund
- men - hundar har en enastående känslomässig begåvning. De visar tillgivenhet och gillar människor i allmänhet , och sina egna människor i synnerhet.

Wynne tror inte heller att det var så att vanliga vargar började gilla människor för sådär en 15000 år sen, en vanlig varg är skygg för människor och har inte en tanke på att dela sitt byte med någon, allra minst någon från en annan art, hans  teori är att det fanns något han kallar för "snällvargar" som tydde sig till människor, och dessa  fick i sin tur ännu snällare valpar som blev mindre och minde skygga. Snällvargarna utvecklades så smånigom till hundar som valde att leva med människor som sin flock.
Han menar också att hundarna över tid förändrats genetiskt och nu är programmerade för kärlek och tillgivenhet.
Clive Wynne tycker  att forskning idag tyder på att fö
rhållandet mellan människan och deras hund på många sätt liknar förhållandet mellan föräldrar och barn. - Hundvalpen är nyfiken och vill gärna utforska världen, och finns bara husse och/ eller matte med är den trygg.
Man har också visat att  "må bra-hormonet" Oxytocin utsöndras både på människa och hund när de träffas efter ha varit åtskilda en stund, och ännu mer spännande- hjärtrytmen förändras så att bägges hjärtan slår itakt
Det om något måste väl vara kärlek.
Clive Wynne avslutar
- Att vara älskad av en hund är ett stort privilegium, kanske ett av de finaste man kan ha som människa.

79A65A1A-BB6B-4E47-A5AF-BDA7A240E2BE_1_201_a